Aankondigingen

Herdenking 75 jaar Slag in de Javazee

Op 27 februari 2017 was het vijfenzeventig jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatsvond. In deze zeeslag probeerde een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel W.F.M. Doorman vergeefs een Japanse invasievloot te stoppen die op weg was naar Java, het hoofdeiland van Nederlands-Indië. Gedurende dit meer dan zeven uren durende gevecht, dat kort voor middernacht eindigde met de dramatische torpedering van de kruisers Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter, lieten ruim 900 Nederlandse marinemensen het leven. Deze strijd ter zee wist de invasie maar met één dag te vertragen, waarna de bemanningsleden die het treffen overleefden, drieënhalf jaar ontberingen in Japanse krijgsgevangenenkampen te wachten stond. Van de Slag in de Javazee zijn geen foto’s of filmbeelden bewaard gebleven. Wel heeft het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) veel foto’s van de schepen die bij deze zeeslag betrokken waren.

Kijk hier voor een selectie bijzondere beelden van deze schepen.

Twintig jaar opschorting opkomstplicht

Op 22 augustus 1996 werd op de Trip van Zoutlandtkazerne in Breda een militaire ceremonie gehouden ter gelegenheid van de afschaffing van de opkomstplicht voor dienstplichtige militairen. De Koninklijke Landmacht nam op die dag afscheid van de laatste dienstplichtigen. Ook bij de Marine en de Luchtmacht zwaaide men in deze periode de laatste dienstplichtigen uit. Daarmee kwam een einde aan de persoonlijke dienstplicht, een instituut dat sinds 1898 bestond. De belangrijkste oorzaak van de afschaffing was het einde van de Koude Oorlog, waardoor de verdediging van het eigen grondgebied met een groot leger geen prioriteit in de taakstelling van de krijgsmacht meer vormde. Vanaf 1996 ging men verder met een kleiner beroepsleger.

In de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vormt de uit dienstplichtigen gevormde krijgsmacht een rode draad. In onze selectie tonen we een doorsnede van de vele tienduizenden foto's die het dienstplichtleger vaak zo treffend in beeld brengen.

Bekijk hier de afbeeldingen van dit thema.

Opkomstplicht

NIMH-foto’s op Flickr

Vanaf 24 februari 2015 zijn op de populaire fotowebsite Flickr historische beelden te zien, afkomstig van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Een eerste serie van 26 beelden toont de Gele Rijders tijdens een oefening rond 1900. De beelden zijn beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie, wat betekent dat ze door iedereen vrij te gebruiken zijn. In de komende tijd zal het aantal beelden op Flickr worden uitgebreid.

Met de aanwezigheid op Flickr hoopt het NIMH de bekendheid en het gebruik van zijn historische beeldcollectie, die zo’n 2,5 miljoen beelden omvat, te vergroten. Op de beeldbank van het NIMH (nimh-beeldbank.defensie.nl) zijn inmiddels al meer dan een kwart miljoen foto’s te bekijken.

De foto’s zijn te zien op https://www.flickr.com/photos/nimhimages.

 

Defensie staat er als het nodig is. Waar dan ook. Elke dag. Voor Nederland.