Filmcollecties

De filmcollectie het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

Het NIMH beheert tienduizenden films. De films zijn terug te vinden op diverse verschillende dragers, zoals film in de formaten 35 mm, 16 mm en 8 mm, maar ook op uiteenlopende videoformaten zoals VHS, Betacam SP, Digital Betacam, Video8, Hi8 en MiniDV. De laatste jaren wordt bovendien materiaal steeds vaker aangeleverd in digitale formaten. In deze beeldbank vindt u een groeiende selectie van films uit de collectie van het NIMH.

Een belangrijk gedeelte van de films in de beeldbank is afkomstig uit de volgende deelcollecties:

  • de filmcollectie van de Koninklijke Landmacht (waaronder ook materiaal van de Koninklijke Marechaussee);
  • de filmcollectie van de Koninklijke Marine;
  • de filmcollectie van de Koninklijke Luchtmacht

Deze drie collecties vormen de basis van de beeldcollectie die in 2005 ontstond toen het NIMH werd gevormd uit de voormalige militair-historische afdelingen van de afzonderlijke krijgsmachtdelen.

Naast de bovengenoemde collecties kent de filmcollectie nog tientallen andere deelcollecties die vóór de lancering van de beeldbank minder bekendheid genoten of pas recent zijn verworven. Een kleine greep hieruit:

  • de collectie Audiovisuele Dienst Koninklijke Marine/Centrum Audiovisuele Dienstverlening Koninklijke Marine
  • de collectie Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf
  • de collectie Leger Film- en Fotodienst/Audiovisuele Dienst Koninklijke Landmacht/Mediacentrum Koninklijke Landmacht
  • de collectie Audiovisuele Dienst Defensie/Mediacentrum Defensie

Daarnaast beschikken we over veel materiaal dat is verkregen via defensiemusea en traditieverzamelingen, maar ook van een groeiend aantal particulieren. Op termijn zullen steeds meer beelden uit steeds meer collecties in onze beeldbank worden opgenomen.

Filmcollectie raadplegen

Indien u originele beeldcollecties op het NIMH wilt raadplegen, is dat in de meeste gevallen mogelijk. Wij verzoeken u daarvoor telefonisch een afspraak te maken. Ook kunt u per e-mail een schriftelijk informatieverzoek indienen bij het NIMH.

Films bestellen

Bestellen van films uit de collectie van het NIMH is eveneens mogelijk. U kunt hiervoor een verzoek richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw NAW-gegevens, alsmede het nummer en de titel van de desbetreffende film en het beoogde gebruiksdoel. U ontvangt de desbetreffende titel dan op een DVD thuis. De kosten die voor het leveren van DVD's in rekening worden gebracht treft u hier aan.

Defensie staat er als het nodig is. Waar dan ook. Elke dag. Voor Nederland.